Saturday, August 14, 2010

Kematian Antibiotik - New Delhi-Metallo-1

Assalamualaikum , Segala puji bagi Allah dan selawat dan salam kepada Rasulullah

S.A.W, tanggal 12 ogos 2010, terbaca 1 artikel kosmo, "Superbug". Apa tu?

Cari punya cari, rupanya superbug ni sejenis gen hasil dari mutasi bakteria, yang

mana gen ini secara rasminya menyebabkan bakteria tahan kepada kebanyakan

antibiotik yang ada dan jurnal daripada
P DESHPANDE, mengatakan antibiotik yang

digunakan ketika tahap2 kritikal iaitu Carbapenem pon dah tidak berkesan
. Kira gen

ni macam ilmu kebal diorg la. Gen ni dipanggil New Delhi-Metallo-1 berasal dari

India, terhasil kerana penggunaan antibiotik yang tidak betul dan tak terkawal,

menyebabkan bakteria bermutasi untuk memastikan diorang terus hidup. Gen ni dah

ditemui pada tahun lepas, tapi tak dihebahkan kepada orang ramai, sebab keadaan

masih terkawal.

Satu perkara yang bagus pasal bakteri ni diorg tak kedekut, pandai berkongsi-kongsi,

bukan macam manusia. Bila 1 bakteria dah ada gen ni, dia pun pas kat bakteria lain

walaupun berlainan jenis dan bila terjadinya aktiviti derma menderma ni makin

banyak la bakteria yang ada gen ni. Kerisauan sekarang ni adalah apa akan jadi bila

bakteria yang power2 dapat gen ni? Aku pun google la bakteria apa yang pernah

membuat dunia jadi kecoh dan perlukan antibiotik sebagai rawatan::

Mycobacterium leprae - +-250 000 org (2010) kena leprosi sebab dia, dan cara

rawatan Multidrug therapy- gabungan 3 jenis antibiotik. kalau dia ada gen ni......


Chlamydia trachomatis- berjangkit melalui sentuhan, menyebabakan buta mata,

setiap tahun 10 million buta di 56 negara, antibiotik diperlukan untuk

menghapuskan bakteria


Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae type B dan Streptococcus

pneumoniae
- 3 penyebab utama meningitis, jangkitan bakteria kat otak.

Menyebabkan kematian. Antibiotik berkesan pada peringkat awal, lambat 2 3 jam

boleh menyebabkan kematian. Tambah gen baru, peringkat awal pun xberkesan la...


Yersinia pestis - penyebab BLACK DEATH yang menyebabkan +-60% populasi dunia

mati pada 1340. Berlaku outbreak pad 2005, maknanya bakteria ni masih ada. Sesuai

sbg biological weapon sbb kadar kematian yg tinggi, mati dan berjangkit dgn cepat.

Rawatan antibiotik...Tambah gen ni, bakteria ni mampu buat rekod baru


Bacillus anthracis - indestructible bacteria, sbb boleh bentuk spora yang dormant

bertahun2 lamanya, juga bleh wat biological weapon, kalau boleh jadi senjata

maknanya bahaya la. rawatan antibiotik, dia ni da la indestrctible, kalau dapat gen,


Invincible bacteria..



Kesimpulannya, mencegah lebih baik dari merawat, setiap penyakit dari

bakteria2 ni boleh dicegah, jaga la kebersihan elok2, dan berdoa moga2 gen ni tak

masuk Malaysia...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...