Saturday, December 31, 2011

Tahun Baru, Undang2 Baru

Assalamualaikum.

Selamat tahun baru!!!! Semoga tahun baru ni lebih mendekatkan kita dengan Allah




Berita 31/12, beberapa undang2 baru akan dikuat kuasakan, so jangan lupa pakai tali pinggan nanti melayang RM300 ^_^


KUALA LUMPUR - Penguatkuasaan pemakaian tali pinggang keledar belakang merupakan antara peraturan baharu yang berkuat kuasa mulai 1 Januari ini.

Pengguna jalan raya yang gagal mematuhinya akan dikenakan kompaun RM300.

Selain itu, arahan penyeragaman logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia juga berkuat kuasa mulai 1 Januari 2012 ini.

Selain itu, pelaksanaan kadar caruman majikan sebanyak 13 peratus bagi pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja yang memperoleh gaji bulanan kurang daripada RM5,000 yang juga mula berkuat kuasa.

Ekoran Bajet 2012 pula, seramai 1.3 juta penuntut institusi pengajian tinggi tempatan dan pelajar sekolah menengah akan menerima baucar buku RM200 mulai Januari ini.

Daripada aspek pendidikan, mulai tahun 2012, Pendidikan Keselamatan Jalan Raya bakal dilaksanakan di sekolah-sekolah menengah.

Bermula 1 Januari juga, kerajaan bersetuju melakukan pengumuman dalam bahasa Tamil disediakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan Terminal Terbang Tambang Murah.






Sumber Kosmo! Online - Negara

Sunday, December 11, 2011

Kekejaman di Syria




Assalamualaikum,

Alhamdulillah, saat ini kita hidup dalam penuh kenikmatan. Namun pada masa rakyat Syria hidup dalam kesengsaraan di bawah pemerintahan ala firaun laknatullah.

Link di bawah ini artikel mengenai realiti yang berlaku di Syria:

Ikram.org

Video kekejaman di Syria:








Sebagai saudara seislam, buat la apa yang mampu untuk menolong mereka, doa dalam setiap waktu solat pun dah cukup. Sewaktu Nabi Ibrahim dicampakkan ke dalam api, semut-semut yang bersaiz kecil berusaha cuba memadamkan api, walaupun tak berhasil, at least they did something..

Thursday, December 8, 2011

Aurat n Syahwat






Assalamualaikum..

Masalah Perempuan : Cuba pergi kat mana-mana tempat ramai orang, pandang sekeliling, mesti akan nampak aurat.

Masalah Lelaki : Cuba baca berita, dalam n luar negara, mesti akan ada kes rogol, sumbang mahram, zina, n yang seumpama dengannya, tu yang dilaporkan je, yang tak dilapor?.

Lepas tu cuba fikirkan apa kaitan aurat n kes-kes tu.


Orang kata "Dari mata turun ke hati", tapi bagi lelaki dalam kes melihat aurat, terutama wanita-wanita yang hot "Dari mata turun ke kemaluan", melainkan kalau lelaki tu mati pucuk ataupun gay..

Dalam bahasa matematiknya, Aurat berkadar terus dengan Syahwat.


Kalau bahasa sains waktu kecik-kecik dulu, Semakin besar jumlah permukaan Aurat yang didedahkan, semakin tinggi Syahwat.

Bila nafsu dah tinggi, iman pulak nipis, akal akan terdorong untuk memikirkan cara melakukan perkara-perkara yang tak elok

Itulah hikmahnya Islam mengajar umatnya untuk menjaga pandangan dan menutup aurat.


Dalam era IT ni, web-web n gambar lucah dapat dilihat dengan sekali klik je, ditambah pula dengan filem tayang aksi bukan-bukan, kalau tak jaga dua perkara ni, semua orang boleh jadi mangsa n pemangsa.

Rujuk balik Surah Al-Azab diatas, "....maka dengan itu mereka tidak akan diganggu"

Itu janji Allah..





Friday, December 2, 2011

Ust Kazim Elias + Ust Azhar Idrus




Assalamualaikum.

Dua ustaz favourite aku bergabung dalam ceramah perdana sempena Maal Hijrah. I wish i could go.. T_T


Saturday, November 19, 2011

Red Panda

Assalamualaikum..

Panda Merah, baru je kenal petang tadi. Sebelum ni tak pernah tau pun wujud makhluk Allah ni. Saiz dia lebih kurang kucing je. Sejak duk U aku online pakai Firefox (nama browser tu), tak perasan pulak yang firefox tu adalah Red Panda, ingatkan musang. Hidup kat pergunungan Himalaya.. reallyx100 cute...











Comelkan ... Nak tau lebih lanjut sila la google ^_^

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidil Adha

Monday, October 17, 2011

Carbon Calculator

klik untuk besarkan


Assalamualaikum ^_^v

Gambar atas ni printscreen dari web MAS. Ramai yang tak tau (termasuk conservationist wannabe) syarikat penerbangan Malaysia ada Carbon Calculator.

Fungsi dia nak kira karbon yang kita lepaskan sepanjang perjalanan ke destinasi. Contoh atas ni dari Kuantan ke KL, karbon yang dilepaskan 0.032 tonnes.

Amount tu pulak jumlah yang kita perlu bayar, tapi jangan risau, tak wajib pun. Siapa yang bayar, duit tu akan disalurkan kepada institusi-institusi yang bertanggungjawab mengurangkan jumlah karbon dalam udara. So tak rugi pun bayarkan, untuk kualiti udara yang lebih baik

Bumi ni sfera, what goes around comes around. Karbon yang kita lepaskan, akan kena kat kita balik.

Nak try kira klik sini

P/S: Sepatutnya bas ekspres pun buat carbon calculator ni


Tuesday, October 11, 2011

Pump Shell FuelSave 95


Assalamualaikum ^_^..

Pernah tenngok tak gambar atas ni? Mesti pernahkan. Alhamdulillah aku dapat voucher RM100 dari pertandingan ni. Dapat minyak free RM100, ok la kan , mana ada orang nak bagi.

Lepas ni siapa-siapa nak isi minyak atas RM30, cari la shell ye, mana la tau ada rezeki menang besar.

Tahun lepas cikgu sekolah aku, dapat duit raya besar dari shell.




Sunday, September 11, 2011

Aku Terima Nikahnya...




Assalamualaikum, perhatian buat lelaki-lelaki
Ustaz Zamri

"Aku terima nikahnya si dia binti ayah si dia dgn mas kahwin RM...."


Bunyi macam senang? Nah ni makna sebenarnya..

Aku tanggung dosa-dosa si dia , apa saja dosa yang si dia buat, dari dedah auratnya sehingga tinggal solatnya, aku tanggung & bukan lg ibubapa si dia..Dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak ku, jika gagal maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka & malaikat Zabaniyah melibas badanku sehingga pecah..

Amacam? ada berani?


Thursday, September 8, 2011

Gelagat Mahasiswa2 Baru


Assalamualaikum, minggu ni adalah minggu pendaftaran bagi kesemua IPTA-IPTA kat Malaysia ni. Sempat la g jenguk gelagat pelajar n family di UKM dan USIM, antaranya:

Muka excited
Semua yang daftar muka excited je, family pun nampak gembira, sape tak ske masuk U kan..

Macam Rombongan Meminang
Siapa tak gembira anak masuk U kan. Bangga tu, abis semua sedara-mara ikut g daftar, hehe

Nak pindah rumah ke??
Majoriti budak-budak bawak barang-barang kus semangat, macam nak pindah rumah. Paling ekstrem, bawak 1 kereta dan 1 MPV, dua2 penuh barang..

Eh, tak cukup lagi ke??
Barang dah banyak, tapi habis pendaftaran ramai yang berpusu-pusu ke Tesco n Giants, beli lagi barang.

Sabar la wei
Panas je tengok orang potong line waktu proses pendaftaran, kesian yang tabah beratur panjang-panjang dari mula. Lebih memanaskan keadaan bila seorang start potong, ramai pulak yang follow..

Tak Prepare
Pelajar-pelajar datang pakai warna sedondon, tapi ada gak yang sesat berbaju lain

Staff: Ni kenapa tak pakai baju ni?
Pelajar: Tak sempat tempah
Staff: Baju raya sempat pulak tempah
Pelajar: Tak sempat jugak, saya pakai baju raya tahun lepas je

Sian budak ni (Assume dia bercakap benar)

Pak Guard bukan tunggul..
Pak Guard kate xboleh parking, dia parking jugak, last-last jem, kata-kat pak guard:

Si D: Kenapa boleh jem sampai macam ni pak cik.
P. Guard: semua tak reti bahasa, p.cik suruh berhenti letak barang je, semua berhenti terus parking. Lepas tu tak keluar-keluar dari kolej tu, apanye wat dalam kolej tu ntah

Disebabkan semua parking ikut dan, kawasan park king kereta kosong, perbualan ngan park guard lagi:

Si D: Pak cik nak parking kereta kat mane?
P. Guard: Awk naik atas tu, helikopter pun boleh parking

Naik-naik atas, memang betul, lima buah heli pun boleh park, haha

Tu lah antara gelagat2nye. Semoga berjaya mencapai cita-cita masing-masing.

P/S: Sedap je cakap kat orang, dia dulu pun sama je, minus rombongan, dulu daftar sorang2 je, abang hantar g U leta barang pastu tinggallah ku sendiri menyelesaikan hal-hal pendaftaran, masuk2 bilik, rum8 bawak 1 kampung, sedih siot T_T.

Thursday, August 25, 2011

Sayonara..

Hayati vid ni ye ^_^v



Sayonara ramadhan, sayonara jahiliyah


Wednesday, August 10, 2011

Meriahnya Ramadhan


Assalamualaikum,

Alhamdulillah, setelah 3 tahun setengah, akhirnya merasa juga berbuka puasa kat dua masjid besar putrajaya, masjid besi dan masjid putra. Dah lama niat nak pergi, tapi ada je hal yang menghalang. Terasa kemeriahan Ramadhan melihat manusia berpusu-pusu ke masjid. Gambar2 raw dari hp:



sewaktu menunggu terawih



tunggu waktu berbuka. Orang nampak sikit sebab awal-awal dah terpacak depan pinggan. =p


Gambar ni lagi awal dari gambar atas

Kuih utuk berbuka

Orang kurang upaya pun semangat beribadah. Dia terawih lagi lama dari aku. Wat malu je.. huhu



Masjid Putra





Sunday, August 7, 2011

Apa Yang Lebih Penting??

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa.


Atas ni adalah gambar buku yang disyorkan oleh Ustaz Kazim . Tergerak hati nak baca bila diceritakan yang Muslim-muslim sekarang banyak mementingkan apa yang kurang penting dari apa yang lebih penting, dari sudut ibadah, akhlak , hukum hakam dan pemikiran..

Aku pun cari la kat Perpustakaan Tun Sri Lanang (lama betul tak melawat =p).

Masa aku tulis entry ni, baru baca 28 muka surat, baru pendahuluan, aku dah terasa pedasnya ..

Link download kat bawah ni, tapi versi Indonesia, yang aku pinjam tu versi Malaysia..


Sunday, July 31, 2011

Amalan Sunat


Ramadhan dah tiba!!! Masing-masing mesti sibuk nak buat amalan, masjid 1st day ni mesti penuh. Jom sama-sama jaga amalan wajib, tinggal benda-benda mungkar dan tambah amalan sunat,..


Maksud amalan sunat diajar di sekolah2 dulu - Buat dapat pahala, tak buat takde pape

Maksud yang sepatutnya diajar - Buat dapat pahala, tak buat RUGI

Harap2 segala yang dilakukan dibulan ramadhan tahun ni berterusan sepanjang tahun. Tahun-tahun sebelum ni abis je bulan ramadhan abis la amalan, lebih teruk lagi seminggu sebelum raya dah abis amalan.. huhu T_T



Be productive Muslim:

Tuesday, July 19, 2011

Mangsa Kerakusan Teman Lelaki

Assalamulaikum ^_^v ,
Dengan nama Allah yang Pemurah lagi Maha Penyayang..



Sedikit petikan kisah benar dari utusan:


Saya kenal Faizal (bukan nama sebenar) bukannya baru. Kami kenal lama, hampir empat lima tahun rasanya. Tapi tak sangka dia sanggup buat saya begini,” ujar Mardiah sambil menahan sebak.


Sehinggalah tanpa di sangka, pada suatu hari yang berlakunya tragedi itu, Faizal telah menunjukkan belangnya yang sebenar.


Ketika mereka bersama menaiki motosikal yang asalnya bertujuan untuk berjalan-jalan tetapi akhirnya melencong ke sebuah rumah kosong.


Saya benar-benar tergamam. Faizal bertukar umpama singa yang buas. Saya tidak mampu melawan dan melarikan diri apabila di rumah kosong itu. Saya menjadi mangsa kerakusan nafsu Faizal.


Cerita penuh kat sini


Moral of the story, wanita-wanita sekalian, jangan la mudah percaya pada lelaki selagi tak bergelar suami...

Anda mampu mengubahnya.. ^0^



Sunday, July 10, 2011

Fikir...


Assalamualaikum,

Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

Sempena Bulan Syaaban ni, bulan Rasulullah, sebagai umat Rasulullah, jom kita cuba amalkan sunnah-sunnah yang mampu kita buat. Ni nak share satu sunnah yang paling senang nak buat. Tak letih pun iaitu :



MEMIKIRKAN NIKMAT ALLAH




"Hendaklah kamu berfikir tentang nikmat-nikmat Allah, dan jangan berfikir tentang zat Allah"
(Direkodkan oleh Thabrani, Al-Baihaqi dan Al-Albani)

Bila fikir nikmat-nikmat Allah, akan timbul rasa bersyukur, terasa betapa Allah menyayangi hamba-hamba-Nya, walaupun diri selalu melupakan-Nya, lalu mekar rasa cinta kepada Allah, bila cinta sudah hadir, perintah dan laranganNya bukan lagi satu beban...


Senangkan, atas katil pun boleh buat ^_^v,

Layan.. ..





Thursday, July 7, 2011

FB Privacy

Assalamualaikum,


Baru start guna Android for FB. Bila dah sync android n FB, ada 1 folder baru nama FB Phonebook. Dalam folder ni, entah datang dari mana, ada nombor telefon 1/3 daripada friendlist aku di FB. Wow, dalam masa 1 minit lebih aku dapat +- 100 no telefon, siap dengan gambar profile. Macam tu je boleh dapat nombor orang??? Dahsyat kan teknologi..

Sebabkan hanya 1/3 je no phone yang ada, aku pun cek la dekat Fb kenapa ada 1/3 je? Rupa-rupanya 1/3 orang ni memang dia letak no telefon dia kat FB. Tegok contoh ni:


click untuk besarkan

Daripada 1/3 orang tu, ramai jugak yang tak kenal sebab diorg add aku, aku tengok mutual friends atas 5 orang aku approve je, tak pernah tegur dan tak tahu siapa.

Mungkin ada orang saja tunjukkan no dia, tu tak kisah la hak masing-masing. Tapi bagi sesiapa tak nak tunjuk dan tak perasan yang dia dah tertunjuk, cuba la cek balik ye. Macam-macam orang boleh buat bila ada banyak info pasal kita, terutama yang jenis main add je ntah siapa-siapa. Layan video ni:




Friday, July 1, 2011

Bila Cinta...


Di suatu pagi ketika Nazri bersiap sedia untuk belajar mata pelajaran matematik, 3 pelajar baru memasuki kelas tersebut. Guru matematik mengarahkan mereka mengenalkan diri masing-masing. Mata Nazri tertumpu kepada pelajar kedua, bernama Syasya, seolah-olah ada daya tarikan terhadap gadis itu, mungkin kerana wajahnya yang comel. Hari pun berlalu seperti biasa. Segalanya berubah apabila Nazri dan Syasya diletakkan dalam kumpulan yang sama untuk projek kelas Bahasa Inggeris. Mereka mula bertegur, teguran berubah menjadi persahabatan. Apabila persekolahan hampir tamat, mereka keluar bersama buat kali pertama sebagai kawan. Dalam bas, Nazri tidak duduk sebelah Syasa, kenapa? Kerana terdapat perasaan ragu-ragu dalam hatinya bolehkah dia duduk bersebelahan dalam keadaan yang rapat sedangkan banyak lagi kerusi yang kosong.


Sekolah pun tamat, masing-masing mula menuju arah berbeza, mereka berjauhan. Saat itulah timbul bibit-bibit kerinduan. Mereka pun menjadi “couple”. Pada mulanya perhubungan itu tidak menjadi hal buat Nazri. Mereka berjauhan dan hanya berhubung melalui telefon. Lama kelamaan, cara mesej mereka mula bertukar. Dari “aku kau” berubah menjadi panggilan-panggilan manja. Dari percakapan biasa berubah menjadi suara manja dan menggoda yang mencairkan hati. Kerinduan ,khayalan, keinginan, nafsu dan bayangan terhadap Syasya mula timbul. Hati Nazri mula timbul persoalan “Betul ke apa aku buat ni?”. Hakikatnya dia sendiri tahu apa yang dia lakukan termasuk dalam zina hati, zina telinga dan zina lidah, iaitu perkara yang mendekatkan kepada zina, namun diteruskan jua dek kerana perasaan sayang dan kehendak nafsunya sendiri. Disedapkan hatinya sendiri dan dihalalkan perbuatannya dengan kata-kata “Takda papelah, aku dan dia kan jauh, bukan boleh jadi apa-apa pun”.


Hari terus berlalu, ditakdirkan mereka berdekatan semula. Mereka mula keluar “dating” seperti pasangan-pasangan yang lain. Kini Nazri tidak lagi ragu-ragu untuk duduk disebelah Syasya di dalam bas. Hilang perasaan takutnya yang dulu tersemat dihatinya dulu. Dari bas berubah kepada motosikal. Iman dihatinya dulu selalu mengutuk perbuatan wanita menunggang bersama lelaki bukan mahramnya. Namun bila cinta nafsu berbicara, kini dia sendiri yang melakukannya. Pada mulanya terdetik perasaan takut untuk melakukannya kerana terasa kehadiran Maha Melihat. Lama-kelamaan perasaan itu hilang. Sekali lagi dihalalkan perbuatannya dengan kata “Aku bukan buat apa-apa pun, tak tersentuh pun naik moto”. Pabila merenung mata dan melihat senyuman Syasya dalam jarak yang dekat, jiwa lelakinya bergolak, hanya perasaan malu saja yang menghalang dia melakukan perkara-perkara tidak baik.


Sebahagian hati Nazri seronok dan bahagia dengan perhubungan itu, sebahagian lagi hati Nazri, mula gelisah, resah dan tidak tenang, mungkin itulah bahagian yang masih tersisa dengan iman. Pabila dimuhasabah dirinya, semua jenis perkara yang mendekatkan zina telah dilakukan, mata telinga, lidah kaki dan tangan. Yang tinggal hanyalah perbuatan zina tu sendiri. Nazri kini semakin dekat menjadi manusia yang dia sendiri keji suatu ketika dahulu. “Jangan mendekati zina” salah satu ayat yang dihafaznya dan kini dia melakukan sebaliknya.


Nazri mula membuat sedikit tindakan, mesej dikurangkan dan menghalang dirinya sendiri keluar bersama syasya terutama menaiki motosikal. Namun tindakannya tidak bertahan lama, sayangnya terhadap Syasya menyebabkan lama kelamaan mereka kembali keluar bersama. Ternyata bahagian yang dikawal nafsunya dan syaitan lebih kuat daripada imannya yang amat nipis.


Nazri bingung, salah satu penyelesaian adalah perkahwinan, namun Nazri sendiri masih bergantung kepada ibu bapanya. Pengajian masih panjang, apatah lagi memasuki alam pekerjaan. Antara redha Allah dan sayangnya pada Syasya manakah Nazri perlu diplih?


Endingnya buat sendiri la ye ikut pendapat masing-masing ye.. ^_^


Walaupun kisah ni tak menarik sangat, pengajaran yang boleh diambil..


1. Bercinta tak salah, memang fitrah, tapi kalau dalam kes Nazri ni, dia ada ilmu, dia tau hukum hakam agama, tapi dia membatukan hatiya, mengabaikan ilmunya kerana cinta terhadap Syasya. Dia tahu larangan Allah mendekati zina tapi sebab cinta dia wat dek je. Bukankah dia dah meletakkan cinta Syasya tu lebih tinggi darjatnya dari cintanya terhadap Allah?


(Wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda Yang kamu usahakan, dan perniagaan Yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal Yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara Yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang Yang fasik (derhaka). At-Taubah (9:24):


Dalam ayat ni Allah dah senaraikan cinta-cinta fitrah bagi manusia, walaupun cinta fitrah pun tetapi dilarang melebihi cinta Allah dan Rasulullah. Agama dah susun cinta manusia elok-elok.


2. Nazri dari seorang yang tidak mahu duduk rapat dengan wanita > duduk rapat> menunggang bersama. Boleh nampak tak evolusi tu? Ustaz aku pernah cakap, dosa ni kalau buat sekali akan rasa bersalah, kali kedua dah mula rasa biasa dan kemudian jadi tabiat. Tak kira la apa-apa jenis dosa pun, mengumpat, mencuri, menipu, bila dah buat kali pertama, akan ada yang kedua dan seterusnya.


2. Kepada wanita, berjaga-jagalah. Tak kira nampak baik macam mana sekalipun seorang lelaki tu dia tetap ada nafsu. Nazri yang tahu hukum agama pun tetap terdetik melakukan perkara tak elok, masih dapat menahan diri kerana ada perasaan malu, tapi sampai bila dia dapat bertahan?. Banyak kisah-kisah apabila nafsu bekerjasama dengan syaitan, orang alim pun tumpas. Sekarang ni pun dah banyak kes-kes rogol n buang anak.


3. Jangan la sekali-kali mengutuk memaki bila tengok kelakuan kurang baik. Memang rasa benci dalam hati tu perlu ada, sebab tu selemah-lemah iman, tapi pada masa yang sama kita doakan orang tu berubah, bukan memaki atau mengutuk. Mengutuk belakang tu dah kira dosa ngumpat. Lihat Nazri duk kutuk-kutuk orang menunggang bersama, last-last dia sendiri yang buat. Manusia boleh berubah, yang jahat boleh berubah baik dan sebaliknya. Kita sendiri tak tahu macam mana diri kita pada masa akan datang.


4.Yang sedang hangat bercinta tu, manifestasikanlah cinta anda di jalan yang betul dan halal. Kalau anda ikhlas sayangkan pasangan anda, jagalah kehormatannya dan maruahnya, bukan sebaliknya.


5. Kepada yang single n available, terutama yang masih belajar kalau boleh tangguh-tanguh la dulu. Susah bercinta luar nikah ni, susah nak jaga semuanya. Kita punya nafsu, tambah dengan Syaitan lagi. Sabar je la ye. Rasulullah pun mula bercinta umur 25.


“Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah, niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan-Nya. Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu.” (At-Talaq, 65:3)



Lagu khas untuk Nazri n Syasya, Cerita ini tiada kaitan dengan Nazri Raihan ye, watak rekaan semata-mata

Monday, June 27, 2011

Alhamdulillah..

Assalamualaikum..

Minggu lepas banyak benda-benda baik yang jadi..

Yang paling menyeronokkan, beronok-ronok, setelah 5 bulan lebih berulang alik ke site, makmal dan menghabiskan barang-barang makmal, akhirnya dapat jugak isolate chytrid, sejenis kulat dalam group Chytridimycota (Dulu tak pernah dengar n belajar pun pasal group ni). Walaupun baru 40% siap, tapi ok la dari takda apa-apa. Aku ni lembab sikit dalam buat reseach ni, orang lain boleh buat dalam masa sebulan aku buat 5 bulan.

Yang besar tu pollen grain, yang bulat melekat tu la chytrid.

Lepas tu atas nasihat 3 orang ustaz, dapat buka satu akaun kat Bank Islam, n tutup dua akaun yang bank lain. Dah lama nak buat tapi asyik tertangguh je. Bab yang tutup tu senang, yang buka pula susah, last2 kena balik rumah, buat kat hometown. Bank Islam bangi banyak sangat songeh nye. Nak mencari yang halal punya pasal...

Last sekali beban yang menyusahkan n memberatkan hati +- 2 tahun akhirnya terlepas.Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu. fuuhh.. lega kome



Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah..

P/S: 1 lagi, OMG!!OMG!! sepah menang.. baik punyeeeee...haha

Wednesday, June 22, 2011

Bermegah- Megahan

Assalamulaikum ^_^v



At-takasur atau makna dalam bahasa melayu "Ber
megah-megahan" atau setengah tafsir "Berlumba Mendapat Kekayaan". Surah ni dari kecik dah terhafal. Sebab kecik2 dulu ngaji merangkak-rangkak, ayah sambil pegang rotan selalu suruh baca ulang-ulang sampai lancar, secara automaticnya terhafal. Tapi selama ni tak pernah tau apa maknanya, dah macam burung kakak tua, tau bercakap tapi tak faham.

BAck to the point.Surah pendek je tapi bak kata pepatah siapa makan cili dia terasa pedasnya. Macam tu la terasanya bila kali pertama dalam hidup ini membaca tafsir surah ni. Sila baca tafsir dia, video English, melayunya di bawah video diambil dari software Al-Quran.



Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

1) Bermegah-megahan telah melalaikan kamu (berlumba mendapatkan harta benda, anak-pinak, pangkat dan pengaruh)

2) Sehingga kamu masuk ke kubur

3) Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibat buruk semasa hendak mati)

4) Sekali lagi (diingatkan): Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibat buruk semasa hendak mati)

5) Janganlah begitu, jika kamu mengetahui dengan pengetahuan yang yakin

6) Nescaya kamu benar-benar akan melihat neraka Jahim

7) Dan sesungguhnya kamu benar-benar akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)!

8) Kemudian kamu pasti akan ditanya pada hari itu tentang kenikmatan (yang kamu bermegah-megah di dunia)


Gerun tak?

Sejak kecil lagi kita dah diajar oleh sistem pendidikan sekarang ni

belajar elok-elok> masuk universiti> dapat degree> dapat kerja hebat-hebat> dapat pangkat besar dan gaji tinggi-tinggi> jadi kaya n boleh hidup senang.

Tapi surah ni dah beri amaran bahawa semua itu akan melalaikan kita dari mencari bekalan akhirat. Jangan la taksub sangat cari dunia sampai lupa akhirat. Bila dah masuk kubur nanti, semua tu akan ditinggalkan, amalan kita je yang ikut jadi peneman setia. Pandai-pandailah bahagikan masa untuk dunia dan akhirat. Dunia kita pun nak, akhirat pun lagi la kita nak. Semoga penyesalan kita tidak datang sewaktu telah dilemparkan ke dalam neraka (lihat ayat 7).

Dunia ini hanya persinggahan menuju akhirat


Saturday, June 18, 2011

Chirping Cheetah

Assalamualaikum

Kenal cheetah? Mesti kenal kan. Kucing liar yang paling cute (pandangan aku la, taste lain2), Binatang darat yang terpantas. Salah satu binatang yang diambang kepupusan sebab genetic diversity dah kurang. Tapi bukan nak post pasal tu (mentang2 belajar conservation =p). Hari tu tengok NatGeo wild terkejuz rupanya cheetah ni ada bunyi burung.. cute max!!! Ingatkan reti mengaum je..



Rasa nak peluk2 cheetah tu (berani ke?)



Ni seekor lagi kucing liar, Serval Cat




P/S: kucing2 yang aku jumpa setakat ni tak pernah plak buat bunyi macam tu, ke aku yg tak perasan, banyaknya benda yang tak tahu pasal alam ni.. huhu


Wednesday, June 15, 2011

Semakin Jauh


Assalamualaikum, hari ni dekat paper kosmo ada satu berita penting bertajuk

"Golongan muda kurang amalkan ajaran Islam"



Berita mengenai kajian yang dibuat di Indonesia. Kenapa Malaysia tak buat kajian yang sama? Malaysia kalau buat kajian yang sama pun hasilnya lebih kurang je. Aku copy paste hasil kajian dia

"Hasil kajian mendedahkan hanya 28.7 peratus responden mendirikan sembahyang lima waktu sehari. Hanya 11.7 peratus memahami ayat-ayat al-Quran dan kurang 60 peratus daripada mereka berpuasa di bulan Ramadan."

28.7% JE yang lengkap solat- bukankah solat itu tiang agama ...
11.7% JE memahami ayat Quran- bukankah Quran itu petunjuk untuk umat Islam..
60% JE berpuasa di Bulan ramadhan- bukankah puasa tu rukun Islam ke-3..

Umat Islam dah semakin jauh dari Islam. Yang tinggal hanya nama, Sama-sama lah kita berubah, tanpa solat, tiadalah yang dapat menghalang kita dari melanggar perintah Allah, tanpa Quran, sesatlah kita selama-lamanya di Bumi Allah ni, maka timbullah kes-kes gejala sosial, jenayah dan yang paling ditakuti adalah kes murtad. Statistik orang yang memohon untuk murtad di Malaysia:



Ramaikan. Sebab tu la aku kata kalau Malaysia buat kajian hasil mesti lebih kurang je, tanpa Quran confirm sesat, bukan aku kata, Rasulullah kata,
tu janji Rasulullah,.

“Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang kepada kedua-duanya, iaitu Al-Quran dan sunnah Rasul”
(Riwayat Bukhari)

Kembalilah kita pada Al-Quran dan As-Sunnah~~

Jom layan lagu ni,sayu. Group feveret time kecik2 ^_^~~





"Ya Allah kami berlindung pada Allah dari menyekutukan Engkau dengan sesuatu yang kami ketahui dan kami mohon ampun kepada-Mu dari menyekutukan-Mu dengan sesuatu yang kami tidak tahu"

Saturday, June 11, 2011

Tap Water vs Bottle Water



Assalamualaikum..
Dah tengok kan, hebatkan cara syarikat-syarikat air mengaut keuntungan. Keadaan ni kat US, Malaysia tak tau la macam mana... Tapi kat Malaysia sumber air botol ditanda ikut tudung..

Tudung putih - Air paip
Tudung biru- Air mineral
Tudung Hijau- Yang ni tak tahu, spritzer je pakai tudung ni
Tudung Kuning- Spritzer gak tapi versi wayang..

Tak kesah la tu, masing-masing pandai buat pilihan. Salah satu Point yang paling penting kat sini botol dari air botol tu punca pencemaran. Dari proses penghasilan sampai ke pembuangan. Boleh tengok kat persekitaran kita, merata-rata botol air. Sayangilah Bumi kita.. (^_^)V

Wednesday, June 8, 2011

Dalam Hati Ada Dunia

Saat2 kebosanan layan hot.fm pun sodap. Lagu demi lagu dimainkan, si pendengar pun turut menyanyi setiap lagu dengan sempurna, tanpa kesalahan. Kemudian si pendengar terdengar bunyi bacaan Al-Quran, "aku tau surah ni." Dia pun mengikuti bacaan itu, tapi setiap ayat penuh dengan kesilapan, lupa, bacaan terbantut. Dia pun mula terfikir. "Aku ni nama je Islam, tp dalam hati n ingatan xlekat pun ayat Quran, lagu tau plak, !! Dalam hati ada dunia SAHAJA "

Of coz la si pendengar tu aku sendiri. Then teringat zaman sekolah dulu, ada kelas KKQ, Kelas Kemahiran Quran, aku selalu ponteng kelas ni, sebab kelas ni wat time PREP, ngantuk. Kalau pergi pun xfokus, xda sikit pun ilmu kelas tu yang lekat saat ni, rasa nyesal sangat2.. huhu. 1 je yang lekat, doa lepas abis belajar (excited nak balik sbb tu ingat):




Pesanan ustaz "Hidayah n petunjuk mesti dicari, tak datang bergolek". Macam mana nak cari?

"
Aku tinggalkan untuk kalian dua perkara. Kalian tidak akan sesat selama berpegangan dengannya, yaitu Kitabullah (Al Qur’an) dan sunnah Rasulullah Saw.(HR.Muslim)"

"Dan tiadalah Kami menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) melainkan supaya engkau menerangkan kepada mereka akan apa yang mereka berselisihan padanya dan supaya menjadi petunjuk dan rahmat bagi orang-orang yang beriman. (An Nahl:64)"

P/s: Azam baru, nak ingat balik apa yg telah lupa, mcm dalam doa tu

Tuesday, May 31, 2011

The Cove (Mediafire & Youtube)



The Cove adalah sebuah dokumentari yang membongkar kegiatan menangkap dan membunuh ikan lumba-lumba di Taiji Jepun. Lihatlah bagaimana ketamakan manusia mengundang kepada kekejaman terhadap binatang. Jom tengok trailer dia...






Dah tengok trailer mesti nak tengok penuh kan:

Download Mediafire

Subtitle

Streaming Youtube

For more information about this visit http://www.takepart.com/thecove

And please sign this petition


p/s: Spread the words..

Sunday, May 29, 2011

Orang biasa atau Luar Biasa??

Assalamualaikum. Alhamdulillah pada tanggal 27/5/2011 aku telah dikurniakan seorang kakak. Ayat yang lebih jelas, abangku telah bergelar suami dengan sekali lafaz je. Pada 28/5, majlis resepsi sebelah perempuan selamat berlangsung di sebuah dewan Putrajaya. Majlis perkahwinan tersebut merupakan Majlis termewah yang pernah aku hadiri (Jarang g Majlis Kahwin =P). Sekilas pandang pada majlis ni pun dah tahu bahawa isteri abang aku ni datang dari golongan berada. Saudara maranya ada yang ahli politik, dato', bekas ketua polis pahang, bekas ketua polis negara dan macam-macam lagi la. Sesudah habis majlis, semestinya, aku rasa dah macam adat bagi semua orang, mentarget adik bawah pengantin. Respon familiar "Awak bila lagi" dan seumpamanya dengannya. Tapi dalam kes aku ni, saudara mara tak tanya macam tu. Soalan dah termodified dek kerana status family kakak ipar aku. Banyak yang bertanya tapi aku kelaskan dalam 3 kategori:

NAtural : "Angah pasni orang macam mana pulak??" tiada bunyi paksaan dalam soalan tersebut, semuanya terserah pada diri aku sendiri

Tak Nak Kalah: "Angah pasni awak cari orang leb
ih kaya dari abang awk tu" Ayat ni meminta aku jangan kalah pada abang aku dalam mencari pasangan

Mesti Kalah: "Angah cari orang biasa sudah la, jangan cari orang kaya2, susah" Ayat ni melarang sama sekali aku mengikut jejak langkah abang aku atas sebab2 tertentu.

Apapun, tak kisahlah macam mana status orangnya,
orang biasa ke luar biasa, kahwin mewah ataupun kahwin free sekalipun, yang penting ikut sunnah nabi dengan melangsungkan perkahwinan. Dalam khutbah ijab kabul sebelum abang melafazkan akad, "Perkahwinan merupakan sunnah Rasulullah dan sesiapa tidak mengikutinya tidak tergolong dia dalam umat Rasulullah". Dah jodoh dia dengan orang senang. Dia pun buka calang-calang orang. Aku berdoa je la semoga mendapat jodoh. Amin

p/s: gambar hiasan semata-mata

Thursday, May 26, 2011

Pembekuan Jawatan Kosong Kerajaan

Jom undi perisa susu kegemaran anda!




Dah nak genap setahun mintak JPA secara online, tapi tak dapat panggilan pun,sedih2 wuwu.. Nampak sangat Sijil tak laku. Dulu mak bapak suruh belajar malas, buang masa je pandai. Result pun hancur. Padan muka. Semalam dapat berita kerajaan akan tutup semua jawatan kosong untuk sementara mulai 1 Jun. Agak malang la siapa yang bergraduate tahun ni dan pelajar-pelajar tajaan JPA. Mungkin buka balik pada 31 Ogos 2011. Sila apply kerja swasta dulu ye... (^_^)v

Nak tahu lebih lanjut download surat rasmi JPA tu kat sini

Monday, May 23, 2011

Say No to Lynas!!


Assalamualaikum, rasanya ramai sudah sedia maklum bahawa sebuah kilang di bawah syarikat Lynas sedang dibina di Gebeng Kuantan. Kilang Lynas ni akan menghasilkan nadir bumi (rare earth) yang digunakan untuk penghasilan alatan berteknologi tinggi. Apa yang menjadi kerisauan adalah kesan terhadap persekitaran dan penduduk sekitar. Petikan ni aku ambil dari wiki2:

"Mining, refining, and recycling of rare earths have serious environmental consequences if not properly managed. A particular hazard is mildly radioactive slurry tailings resulting from the common occurrence of thorium and uranium in rare earth element ores. Additionally, toxic acids are required during the refining process.Improper handling of these substances can result in extensive environmental damage. In May 2010, China announced a major, five-month crackdown on illegal mining in order to protect the environment and its resources. This campaign is expected to be concentrated in the South,where mines are commonly small, rural, and illegal operations particularly prone to release toxic wastes into the general water supply.However, even the major operation in Baotou, in Inner Mongolia, where much of the world's rare earth supply is refined, has suffered major environmental damage.
The Bukit Merah mine in Malaysia has been the focus of a US$100 million cleanup which is proceeding in 2011. "Residents blamed a rare earth refinery for birth defects and eight leukemia cases within five years in a community of 11,000 — after many years with no leukemia cases." Seven of the leukemia victims died. After having accomplished the hilltop entombment of 11,000 truckloads of radioactively contaminated material, the project is expected to entail in summer, 2011, the removal of "more than 80,000 steel barrels of radioactive waste to the hilltop repository." One of Mitsubishi’s contractors for the cleanup is GeoSyntec, an Atlanta-based firm"

Nama Malaysia dah terpampang kat wiki disebabkan kegagalan kilang di BUkit Merah. China sebagai pengeluar terbesar rare earth dah pun merasa kesannya. Malaysia pun nak gak ke?

Petikan dari New york Times:
"For Malaysia and the world’s most advanced technology companies, the plant is a gamble that the processing can be done safely enough to make the local environmental risks worth the promised global rewards."

Kat situ aku highlightkan "world's most advanced tech comp", kalau dengan teknologi yang tinggi pun masih dikira gamble, Mampu ke Malaysia and Lynas nak menjamin keselamatan rakyat Pahang? Boleh ke nak elak sejarah BUkit Merah berulang?

P/S: Lari tajuk jap, KOSMO kata berkenaan tanah runtuh sekolah agama "Sementara itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, kejadian tanah runtuh itu sebenarnya boleh dielakkan.Menurut beliau, ada kes pergerakan tanah berlaku berdekatan kawasan itu sebelum ini tetapi ia mungkin tidak dilaporkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR)"
Kes Lynas ni orang dah laporkan, demonstrasi, group fb n macam-macam la. Jangan dah kena esok baru la nak ambil tindakan, yang sakit sape? orang kuantan gak ....

Kena pindah aku macam ni (T_T)


Jom undi perisa susu kegemaran anda!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...