Tuesday, December 28, 2010

Saya Siarkan Iklan Nuffnang

Berbulan-bulan xbukak blog, buka pun sebab nak cuba try test nuffnang, budak ni la ajar..


Siapa yang rajin click la ye.. ^_^

Saturday, August 14, 2010

Kematian Antibiotik - New Delhi-Metallo-1

Assalamualaikum , Segala puji bagi Allah dan selawat dan salam kepada Rasulullah

S.A.W, tanggal 12 ogos 2010, terbaca 1 artikel kosmo, "Superbug". Apa tu?

Cari punya cari, rupanya superbug ni sejenis gen hasil dari mutasi bakteria, yang

mana gen ini secara rasminya menyebabkan bakteria tahan kepada kebanyakan

antibiotik yang ada dan jurnal daripada
P DESHPANDE, mengatakan antibiotik yang

digunakan ketika tahap2 kritikal iaitu Carbapenem pon dah tidak berkesan
. Kira gen

ni macam ilmu kebal diorg la. Gen ni dipanggil New Delhi-Metallo-1 berasal dari

India, terhasil kerana penggunaan antibiotik yang tidak betul dan tak terkawal,

menyebabkan bakteria bermutasi untuk memastikan diorang terus hidup. Gen ni dah

ditemui pada tahun lepas, tapi tak dihebahkan kepada orang ramai, sebab keadaan

masih terkawal.

Satu perkara yang bagus pasal bakteri ni diorg tak kedekut, pandai berkongsi-kongsi,

bukan macam manusia. Bila 1 bakteria dah ada gen ni, dia pun pas kat bakteria lain

walaupun berlainan jenis dan bila terjadinya aktiviti derma menderma ni makin

banyak la bakteria yang ada gen ni. Kerisauan sekarang ni adalah apa akan jadi bila

bakteria yang power2 dapat gen ni? Aku pun google la bakteria apa yang pernah

membuat dunia jadi kecoh dan perlukan antibiotik sebagai rawatan::

Mycobacterium leprae - +-250 000 org (2010) kena leprosi sebab dia, dan cara

rawatan Multidrug therapy- gabungan 3 jenis antibiotik. kalau dia ada gen ni......


Chlamydia trachomatis- berjangkit melalui sentuhan, menyebabakan buta mata,

setiap tahun 10 million buta di 56 negara, antibiotik diperlukan untuk

menghapuskan bakteria


Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae type B dan Streptococcus

pneumoniae
- 3 penyebab utama meningitis, jangkitan bakteria kat otak.

Menyebabkan kematian. Antibiotik berkesan pada peringkat awal, lambat 2 3 jam

boleh menyebabkan kematian. Tambah gen baru, peringkat awal pun xberkesan la...


Yersinia pestis - penyebab BLACK DEATH yang menyebabkan +-60% populasi dunia

mati pada 1340. Berlaku outbreak pad 2005, maknanya bakteria ni masih ada. Sesuai

sbg biological weapon sbb kadar kematian yg tinggi, mati dan berjangkit dgn cepat.

Rawatan antibiotik...Tambah gen ni, bakteria ni mampu buat rekod baru


Bacillus anthracis - indestructible bacteria, sbb boleh bentuk spora yang dormant

bertahun2 lamanya, juga bleh wat biological weapon, kalau boleh jadi senjata

maknanya bahaya la. rawatan antibiotik, dia ni da la indestrctible, kalau dapat gen,


Invincible bacteria..



Kesimpulannya, mencegah lebih baik dari merawat, setiap penyakit dari

bakteria2 ni boleh dicegah, jaga la kebersihan elok2, dan berdoa moga2 gen ni tak

masuk Malaysia...

Monday, July 26, 2010

Sunnah Rasulullah Ketika Minum

1. Membaca Bismillah

2. Minum dengan tangan kanan

3. Bernafas diluar gelas 3 kali dan minum sekali

4. Minum dalam keadaan duduk

SAbda Rasulullah:
"
Janganlah seseorang kamu minum dalam keadaan berdiri" (riwayat Muslim)

5. Memuji Allah selepas minum

Jika kita minum 8 gelas sekali, jumlah sunnah yang kita lakukan 40. Banyak tuu... Sama-samalah kita amalkan, simple je

Wednesday, June 9, 2010

A Sin Greater Than 'Zina'

One lonely evening, a woman was seen walking with a stagger through an alleyway .

Her dress was all black indicating that she was in great distress. Her face was almost

fully covered by her veil and she had no make up nor any accessories adorning her

body. Her clean skin, lean body and beautiful face could not get rid of the grief that

had been tearing herself apart. She set out to drag herself towards the residence of

Prophet Moses (AS).



She knocked on the door slowly and gave the greeting of peace. Then someone

answered the greeting from the inside and said, “Please come in”. The beautiful lady

then entered with her head bowed and looking down at floor. Her tears were dripping

from her eyes when she said, “O Allah’s Prophet, please help me. Make do’a

(supplication) to God to ask for forgiveness for my dreadful sin.”



“What sin have you committed, O beautiful lady?” Prophet Moses (AS) asked.



“I am so scared to say it,” the beautiful lady replied.



“Say it please, don’t hesitate,” Prophet Moses insisted.



The lady then recounted hesitantly, “I have…. Committed zina (adultery/fornication)”



Prophet Moses’s (AS) lifted his head up, his feeling was really disturbed.



The lady continued, "From that zina, I soon became pregnant. After the baby was

born and due to shame I strangled the baby until it….. died” the lady said while crying

as much as she could.



Hearing that Prophet Moses (AS) eyes turned fiery and with an angry look, he scolded

the lady, “Cruel woman! Get out of here! May Allah’s punishment not fall upon my

house because of your crime. Get lost!” Prophet Moses (AS) screamed while turning

his face away because he felt so disgusted.


With a heart as though a glass smashing on the rock, the lady with a beautiful face

immediately got up and walked away in embarrassment. She stumbled and flinched

away from the house of Prophet Moses (AS). Her wail and cry was so pitiful. She did

not know where else to report to. In fact she did not want to know where her feet

would bring her next. If a Prophet had already turned her away, what could she expect

from ordinary people?


By the treatment she had just received from Prophet Moses (AS), she could imagine

how big her sins were and how evil her deeds had been. But she did not know that

soon after she left, Angel Gabriel came down to see Prophet Moses (AS). Ar-Ruhul

Amin Jibreel (Gabriel the spirit of Faith and Truth, see Q. 26:193) asked Prophet

Moses (AS), “Why did you reject a lady who wanted to repent from her sins? Don’t

you know that there is a sin much bigger than what she did?”


Prophet Moses (AS) was shocked and overwhelmed with curiosity, “What is that sin

bigger than the disgraceful acts of the fornicating and murdering woman?” Prophet

Moses (AS) asked Gabriel (AS) further, “Is it true that there is a sin greater than that

of the disgusting woman?”


"Yes, there is!" Gabriel (AS) answered firmly.

"What is that sin?" Prophet Moses (AS) was getting more anxious.

"A person who deliberately miss 'solat' and not regretting it. The sin of that person is

greater than committing 'zina' a thousand time."


Hearing this clarification Prophet Moses (AS) immediately summoned the woman

back to his house. He then lifted his hands up with full of reverence asking

forgiveness from Allah (SWT) for that woman. Prophet Moses (AS) realized, a

person who intentionally neglect solat and takes it lightly without any

feeling of guilt or remorse is the same as if believing that solat is not

obligatory and not required on him.


It is as if regarding God’s command as insignificant, moreover it is as if believing that

God does not have any right to coordinate and regulate the lives of His slaves.

Whereas if a person repents and expresses his regret over his sins with all his heart, it

means that he still has Iman in his heart as well as believing that Allah (SWT) is

always there if we are in the path of submission to Him. It is for this reason that God

never refuse to accept the coming of His repenting slaves. (Quoted from the book 30

Exemplary Stories).


In a hadith of the Prophet (SAW) it was mentioned that a person who neglect solat is

committing a greater sin compared to a person who burns 70 Al-Qur'an,

murders 70 prophets and fornicate with his own mother inside the

Ka'bah!..
. In a different hadith it was said that a person who leave solat until its time

is over and then Qadha (performing it out of the prescribed time) the solat, then he

will be punished in hell for duration of one ‘huqub’. A ‘huqub’ is equivalent to 80

years, and a year has 360 days in it, whereas the comparison for one day

in the ‘akhira’ (afterlife) is like a thousand year in this world.


There goes the story of Prophet Moses (AS) and a adulteress, and the two hadiths of

the Prophet SAW), may they serve as lessons and inspire the believing men or women

not to ever miss solat! Ameen!


Friday, June 4, 2010

Peringatan Untuk Diri Sendiri

Tulisan ini di persembahkan untuk orang yang sedang berjuang mewujudkan

impianya dan mengalami kegagalan,orang yang sudah berusaha berkali-kali dan

masih gagal.Sampai hari ini saya selalu membaca artikel ini ketika mengalami

kemunduran hidup,atau sesuatu berjalan dengan buruk,dan juga ketika mengalami

kegagalan.Semoga artikel ini dapat menjadi renungan bagi sahabat yang sedang

berjuang!


Kegagalan bukan bererti anda gagal.Tetapi anda belum sukses.


Kegagalan bukan bererti anda tidak mencapai apa-apa.Tetapi anda sudah

mempelajari sesuatu.


Kegagalan bukan bererti anda bodoh kerana pernah mencuba.Itu petanda anda

berhati teguh,bersemangat waja - maka berbanggalah dengan diri anda sendiri.


Kegagalan bukan bererti anda tidak akan sukses.Tetapi di butuhkan kesabaran.


Kegagalan bukan bererti anda sudah berakhir.Tetapi anda masih memiliki peluang

untuk memulainya kembali,dan berusaha mencari sesuatu yang baru.


Kegagalan bukan bererti Tuhan sudah meninggalkan anda.Tetapi Dia mempunyai

rencana yang lebih baik.Jadi benar,bahwa kegagalan tidak akan pernah berakhir!


Dr.Robert Schuller

Tuesday, June 1, 2010

Perginya bulan 5...

Pada pagi yang hening, di saat tidak tahu apa yang mahu dilakukan, tiba2 "oh, ak kan ada blog", maka blog yang dah berkarat ni pon dibuka..haha

Merenung kembali apa achievement bulan 5:

1.Menghabiskan misi2 Modern Warfare 2:



2. Menghabiskan misi2 dalam Tom Clancy's Splinter Cell Conviction

3. Menghabiskan misi2 dalam Battlefield: Bad Company


4.Menonton F.R.I.E.N.D.S sampai season 6:


5. Berjaya membuka ASB setelah 2 tahun tertangguh:

6. Achievement terbesar, berjaya menghabiskan masa sebulan untuk aktiviti2 yang tiada faedah untuk masa depan ..

Saturday, March 13, 2010

keMALANGan

Buat pertama kalinya aku menceritakan pasal hal realiti diri sendiri kat blog ni

disebabkan terlalu banyak keMALANGan yang berlaku sejak semalam = jumaat.


1st - Hari jumaat ,aku wat lab sampai petang, letih tu nak pindahkan
Aspergillus

terreus
(mengikut format penulisan microbiologist) dr medium pertumbuhan ke

penghasilan , pagi- pagi buta gi lab siapkan medium, pastu petang pindahkan, sampai

la 5 lebih, Pn. Midah da tunggu dengan pandangan yang menghalau je, dah siap wat

nak masukkan dalam shaker, shaker basah tak boleh lekat.. jadi tak dapat la shaker ,

sia2 je usaha dr pagi..malang betul


Yang lebih MALANG, sebabkan aku da cabut 1 kelalang milik orang lain dalam shaker

tu, bila aku letak balik, walaupon pada mulanya lekat, bila shaker tu mula

berdangdut, dia tercabut, Pn. Midah pun arahkan semua kelalang

dikeluarkan...MALANG aku terkena kat org lain..hehe


2nd- Malamnya pula, ada la exam Asas biologi molekul (ABM), sebabkan aku da

habiskan waktu siang untuk lab, aku tak study la, aku ngat study awal da cukup,

rupanya tak cukup lagi, maka terkapai-kapai la aku kat situ..


3rd- Waktu aku tgh buat lab ptg jumaat, membe aku call dr bali, minta tolong ambil

kat KL centre pukul 1 pagi, aku kata baik aku g ambil kat LCCT je sebab ex-roomate

aku selalu g ctu.. maka termeterailah perjanjian aku g ambil dia kat LCCT. Pastu aku

pon call la ex-roomate aku ni nak minta tolong tunjuk jalan, sekali kat Kedah

da..MALANG tul..


4th- Sebabkan da janji nak ambil membe, maka aku cari la org2 yang tau jalan ke

LCCT, tapi malangnya takda org tau, maka aku n 2 org membe berbekalkan kereta

pinjam memulakan perjalanan ke LCCT dengan berpandukan mesej arah

ex-roomateku.. tp kami tetap sesat n ambil masa sejam lebih nak sampai LCCT..

MALANG tul..pastu time balik ukm pun sesat gak..hehe.. sian penumpang2 aku

Yang lebih MALANG lagi membe aku tunggu kat LCCT tu pun sejam lebih..hehe


5th- Sabtu 2 ptg. aku nak hantar membe g komuter, sampai depan puri pujangga

..BOOM . motor aku tetiba tak stabil, angin semua hilang.. maka aku bawak la moto

balik kolej, tapi sebab rasa tak stabil sangat aku heret je la, membe aku kate dia jalan

je la ke komuter.. MALANG nasib kami..


6th- Sabtu 4 ptg, aku call org tayar., dia kata tubeless kena bawak g kedai, tak boleh

repair kat kolej.. huissh.. nasib badan..


Tapi sebab nama blog ni pun Suka2 Hati, aku tetap suka2 hati..redha je, setiap yang

berlaku ada hikmahya..terimakasih la kepada sape2 yang membaca entri panjang

lebar ni



Thursday, March 4, 2010

Vaksin halal meningokokus

UNIVERSITI Sains Malaysia (USM) melalui jaringan strategiknya dengan Institut

Finlay dari Cuba mencipta sejarah dalam bidang pengajian tinggi apabila kedua-dua

pihak mencapai persetujuan untuk membangunkan vaksin halal pertama bagi

penyakit meningokokus yang dikenali sebagai tetravalent meningococcal ACW135Y

vaccine.


Perkara itu diputuskan menerusi majlis menandatangan memorandum perjanjian

oleh kedua-dua pihak di Kedutaan Besar Malaysia di Havana, Cuba pada satu majlis

yang turut disaksikan oleh Ketua Penasihat Saintifik Majlis Negara Republik Cuba,

Dr. Fidel Castro Diaz-Balart dan Duta Besar Malaysia ke Republik Cuba, Yean Yoke

Heng.


Perjanjian tersebut ditandatangani oleh Naib Canselor USM, Prof. Tan Sri Dzulkifli

Abdul Razak dan Presiden Institut Finlay, Francisco Dominguez Alvarez.


Melalui perjanjian tersebut, Sanggar Sains, anak syarikat sepenuhnya milik USM,

akan berperanan dalam mengkomersialkan vaksin tersebut.


Kerjasama seumpama itu merupakan detik paling bersejarah buat kedua-dua pihak

khususnya dalam menyelesaikan kemelut kesihatan ekoran penularan penyakit

meningokokus yang banyak melanda rakyat di negara-negara membangun dan

mundur.


Dzulkifli dalam satu kenyataan berkata, kerjasama di antara USM dengan Institut

Finlay bermula sejak lapan tahun lalu dan sepanjang berkolaborasi, kedua-dua pihak

telah membangunkan pelbagai jenis penyelidikan, antaranya berkenaan penyakit

turbekulosis.


Katanya, penyelidikan turbekulosis yang terdahulu telah memberi pelbagai manfaat

khususnya dari aspek pertukaran kepakaran, staf dan para pelajar di antara USM dan

institusi pengajian tinggi Cuba itu.


"Perkembangan baru ini yang melibatkan cabang penyelidikan lain nyata menjadi

satu lagi inisiatif kita dalam membangunkan nasib golongan bottom billion, sekali

gus meletakkan nama Malaysia sebagai antara pengeluar vaksin halal terkemuka di

pentas global,'' katanya.


Sementara itu, Francisco Dominguez pula berkata, kerjasama yang sekian lama

terjalin itu akan sentiasa diteruskan dan kedua-dua pihak akan meneroka peluang-

peluang penyelidikan baru demi manfaat masyarakat di negara-negara membangun

dan mundur.


"Visi dan matlamat di antara USM dengan Institut Finlay tidak jauh berbeza iaitu

untuk mencari penyelesaian efektif dan boleh diakses penduduk negara-negara

miskin yang amat memerlukan bantuan dan sokongan," jelas beliau.


Tambah beliau, selain mencari penyelesaian, kerjasama itu juga dapat

mengembalikan kegemilangan teknologi dan tamadun Islam sebaris dengan

penghasilan yang dicipta oleh barat.


Penyakit meningokokus adalah penyakit jangkitan bakteria serius yang disebabkan

oleh sejenis bakteria dikenali sebagai Neisseria meningitidis.


Ia menjadi penyumbang utama kepada jangkitan bakteria meningitis kepada

kanak-kanak di seluruh dunia yang berumur dalam lingkungan dua tahun hingga 18

tahun yang jika tidak menerima kaedah rawatan sempurna boleh membawa kepada

maut.

Sunday, February 28, 2010

Saudaraku

Sempena sambutan maulidur rasul dua hari yag lalu, marilah sama-sama kita hayati kisah ini, betapa rindunya seorang rasul kepada umatnya, walaupun tidak pernah bersua..

“Alangkah teringinnya di hatiku andai aku berpeluang bertemu dengan saudara-saudaraku,” ujar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.


“Bukankah kami ini juga saudara-saudaramu wahai utusan Allah?” para sahabat bertanya


“Kalian adalah sahabatku. Ada pun saudara-saudaraku yang kumaksudkan, mereka adalah orang-orang beriman yang belum ada!” jawab Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Adakah kita merindui baginda sebagaimana rindunya baginda terhadap umatnya?

“Tidak sempurna iman sesiapa di kalangan kamu sehinggalah diriku lebih dikasihinya berbanding kasih kepada orang tuanya dan anak bahkan sekalian manusia” [riwayat al-Bukhari, Muslim, an-Nasa’ie dan Ibn Majah]

Sunday, February 21, 2010

Pendrive Write Protected:

Kadang bila nak delete file dalam pendrive , dia keluar mesej "write protected". Nak format pun tak boleh. Software ni merupakan jalan mudah kepada masalah ni, ia akan format pendrive2 yang bermasalah..

Portable software , maknanya tak perlu install. Hanya extract menggunakan winrar bila dah siap download.


Cara guna:
Masukkan pendrive
Klik pada software
format

Download:
Mediafire

P/S: Sebenarnya software ni khas untuk jenama Apacer, tapi ada juga pendrive tertentu lain yang boleh guna software ni.

Thursday, February 11, 2010

Anjing Terbesar

Ini bukanlah imej photoshop, tetapi realiti. Bersedia untuk terkejut.. jeng3...
;
;
;
;
;
;
;







Anjing ini bernama Samson. Ukuran bahu 37 inci. Ketinggian apabila berdiri 6 kaki 5 inci. Merupakan salah seekor pemegang Guiness World Record untuk anjing terbesar.




Dia ni pula namanya Gibson. Jenis Harlequin Great Dane. Baka Great Dane memang merupakan anjing yang besar tapi Gibson melebihi saiz Great Dane yang lain. Bila dia berdiri macam dalam gambar boleh mencapai 7 kaki.


Adik beradik ini dah cukup untuk menjaga rumah. Memang tiada pencuri yang berani masuk






Ini Moose. Pernah dapat anugeah anjing terbesar Amerika November 2001

Yang ni kalau dibandingkan dengan kuda tu macam nak sama besar dah. Nama dia Hercule. Baka English Mastiff. Berat 282 pound. Ukuran bahu 38 inci.


Gerun tengok anjing besar-besar ni. Kalau kena kejar, ...

Sunday, February 7, 2010

Athan Software


Klik sini untuk download

Sunday, January 31, 2010

Creative + Violence Holder

Razor Blade Holder

Key Holder


Knife Holder



Toothpick Holder


Pen Holder


Butt Station Holder

Berani ke tidak nak guna ni..

Thursday, January 28, 2010

Mesej Tersirat

Alkisah seorang pekerja yang dah lama bekerja tapi gajinya tak juga naik, jadi dia pun menghantar sepucuk surat kepada bosnya....


Dear Bo$$

In thi$ life, we all need $omething mo$t de$perately. I think you $hould be under$tanding the need$ of u$.We are worker$ who have given $o much $upport including $weat and $ervice to your company ...

I am $ure you will gue$$ what I meant and re$pond $oon.

Your$ $incerely,

Keesokan harinya bos pun membalas surat tersebut:

Dear

I kNOw you have been working very hard. NOw a days, NOthing much has changed. You must have NOticed that our company is NOt doing NOticably well . NOw the newspapers are saying the world's leading ecoNOmists are NOt sure if the United States may go into aNOther recession. Even after the NOvember presidential elections things have NOt improved much. I have NOthing more to add NOw. You kNOw what I mean .

Your Boss Laughing


P/S : kepada sesiapa yang tidak memahami surat dari bos, tips: sila perhatikan perbezaan huruf kecil dan huruf besar

Tuesday, January 19, 2010

Hutang


Lawak memang lawak, tapi apa yang dipaparkan kartun memang betul, 20 sen pun hutang, kalau tak bayar hutang berdosa. Baca kartun ni teringat zaman muda-muda dulu waktu sekolah menengah, ustaz pernah cakap, hutang 10 sen pun boleh menghalang orang yang syahid masuk syurga. Berikut adalah hadis-hadis mengenai hutang

Sabda Rasulullah S.A.W. yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. yang bermaksud:"Roh seorang mukmin yang berhutang jika hutangnya tidak dijelaskannya, maka tergantung-gantunglah ia di antara langit dan bumi, yang bererti tersiksalah roh itu hingga dibayarkan hutangnya itu"

Jadi siapa-siapa yang masih berhutang cepat-cepat la bayar, jangan ditangguh-tangguh,
sebab Rasulullah S.A.W. dalam sabdanya:"Orang yang melengah-lengahkan penjelasan hutang sedang dia mempunyai kemampuan untuk berbuat demikian adalah se-orang yang zalim".


Waktu sekolah dulu tiap-tiap minggu baca mathurat (sekarang mathurat pun takda), dalam mathurat ada satu doa minta dilindungi dari hutang, sesiapa yang nak amalkan ni doanya:



Sila klik pada gambar untuk besarkan

P/S : Sesiapa yang aku ada hutang jangan segan silu mintak k

Saturday, January 16, 2010

uissh

Kelakar pun ada, ngeri pun ada, tapi banyak yang saja nak cari penyakit la.

Monday, January 11, 2010

Mata

Seharian kita mengggunakan mata untuk melakukan segala aktiviti, tidak kira baik atau jahat. Satu nikmat yang amat berharga dari Allah. Tapi sepanjang kita menggunakannya adakah kita sedar hubungan sepasang mata kita yang patut kita contohi dalam hidup.

Mereka berkedip bersama….. …….,
Bergerak bersama…… …..,
Menangis bersama….. ……,
Melihat bersama dan……… .,
Tidur bersama….. …..

Meskipun mereka tidak pernah melihat antara satu sama lain…..
PERSAHABATAN seharusnya seperti itu…….. ….
Kehidupan akan berasa KOSONG tanpa KAWAN ……….. .

Thursday, January 7, 2010

Beramal Sebelum Tidur

Pada suatu hari Rasulullah s.a.w bertanya kepada para sahabat...

" Siapakah di antara kamu yang menghidupkan malamnya? "

Salman al-Farisi menjawab, " Saya, ya Rasulullah. "

Rasulullah bertanya lagi,

" Siapa yang berpuasa penuh pada setiap bulan ? "

Salman al-Farisi menjawab,

" Saya ya, Rasulullah. "

Rasulullah kemudian bertanya,

" Siapa yang khatam al-Quran pada setiap hari ? "

Salman al-Farisi menjawab lagi,

" Saya, ya Rasulullah. "

Sahabat-sahabat yang lain berasa hairan akan jawapan Salman al-Farisi. Mereka berkata bahawa mereka tidak pernah nampak Salman al-Farisi membuat semua itu. Rasulullah s.a.w kemudiannya menyuruh Salman al-Farisi memberi penjelasan akan jawapannya itu. Salman al-Farisi menjawab,

" Aku pernah mendengar kekasihku, Rasulullah s.a.w. bersabda, sesiapa yang tidur dalam keadaan berwudhu', seolah-olah dia telah ihya' (menghidupkan) malamnya. Baginda juga pernah bersabda setiap amal kebajikan akan dibalas dengan 10 kebaikan. Aku puasa 3 hari pada setiap bulan sama dengan aku berpuasa 30 hari (sebulan). "

Rasulullah s.a.w mengiakan kata-kata Salman al-Farisi.

" Aku juga pernah mendengar Baginda bersabda sesiapa yang membaca "Qulhuwallahu Ahad" (surah al-Ikhlas) seolah-olah dia membaca 1/3 al-Quran. Aku membacanya 3 kali setiap hari. Ini seolah-olah aku telah khatamkan al-Quran. "


Renung2kan dan Selamat Beramal

Sunday, January 3, 2010

Why men shouldnt write advice columns


Ni jawab exam fail ni, xmemahami soalan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...