Sunday, April 24, 2011

Usah Dikau Mengeluh, Berdoalah


"aduh banyaknye assigment"
"Mati aku exam esok"
"tak reti la nak buat benda ni, haih"

Di saat-saat diri sentiasa mengeluh, Allah ketemukan dengan ceramah ustaz Kazim. Jom Layanzz. Ambil la apa yang patut dan buang sikit2 habit mengeluh, nak berubah terus macam tipu je kan, seminggu nanti buat balik

“Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan”



Honda City dan ipad untuk dimenangi setiap minggu

Monday, April 18, 2011

Tak Payah Baca Jawapan, Tengok Tulisan Dah Tau, Bo.....

Panjang tajuk entry ni, dimodified sempena exam week dr Kumpulan Sepah " Tak payah uji akal, tgk muka dah tau, bodo.." . Silap haribulan ayat macam tu la keluar bila pemeriksa baca jawapan nanti (harap2 dia ada kalender) . 4 tahun dah exam kat U tak berubah-ubah...



P/S: Tajuk panjang entry pendek...

Wednesday, April 6, 2011

Cicak Tokek a.k.a Gecko



KUALA LUMPUR 3 April – Orang ramai yang memiliki cicak tokek perlu memohon lesen daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) sebelum 27 Jun ini bagi mengelakkan sebarang tindakan undang-undang diambil.

Menurut Jabatan Perhilitan berkata, cicak tokek merupakan hidupan liar yang dilindungi di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) yang telah berkuat kuasa pada 28 Disember lepas.

“Tempoh peralihan selama enam bulan dari tarikh permulaan berkuat kuasa akta itu akan tamat pada hujung Jun ini. Pemilik reptilia tersebut perlu memohon lesen di Jabatan Perhilitan negeri masing-masing.

“Tindakan undang-undang yang boleh diambil adalah denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-dua sekali,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Cicak tokek dilaporkan mujarab untuk merawat pelbagai jenis penyakit kronik termasuk HIV dan AIDS menyebabkan ia mendapat permintaan tinggi terutama dari China dan Jepun. – Utusan


28 Disember cicak tokek dilabel sebagai binatang yang dilindungi. Bila satu species tu dilabel sebagai binatang yang dilindungi, ni bermaksud species tu berada diambang kepupusan. Cicak tokek ni sangat mahal sekarang ni. Menurut kawan aku yang terlibat dalam aktiviti menangkap cicak ni, seekor boleh mencecah RM1000, based on size.

Harga pada Julai 2010 (google)
300 grams : RM 25000
400 grams : RM 80000
500 grams : RM 200000
600 grams : RM 500000
800 grams : RM 800000

Aku cuba cari scientific reseach pasal kesahihan air liur gecko ada enzyme boleh menyembuhkan AIDS, tak jumpa pun, kira ia hanya khabar angin, tapi harga gecko bukan khabar angin, sebab tu ramai orang buru. .. kesian cicak ni, satu lagi species bakal pupus atas kerakusan manusia.

P\S: Kalau ada orang jumpa kajian pasal ni share2 ye =)


Sunday, April 3, 2011

Best of the Best Ads Ever

What is balanced lifestyle to you? With Nestle, you are able to take a profile test to a journey of self-discovery and improvement. #NestleProfiler

Jom2 tengok koleksi iklan-ikaln terbaik:


Iklan Solat 1 - Membeli Belah


Iklan Solat 2 - Ahli Perniagaan


Iklan Solat 3 - Kalut


Iklan Solat 4 - Komputer


Iklan Solat 5 - Jet Ski




5 iklan berbeza untuk 1 mesej yang sama. Kenapa Malaysia xda iklan macam ni? Malaysiakan negara ISLAM. Astro Oasis pun xda iklan macam ni. Patut iklan-iklan ni letak kat semua channel, bagi orang sedar skit, Selit tengah2 rancangan alip fantasia. 9. eh, silap, akademi fantasia 9, (jgn marah alip. .hehe).

p/s: Aku tengok iklan no 4 tu tercuak kejap..



What is balanced lifestyle to you? With Nestle, you are able to take a profile test to a journey of self-discovery and improvement. #NestleProfiler
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...