Monday, October 17, 2011

Carbon Calculator

klik untuk besarkan


Assalamualaikum ^_^v

Gambar atas ni printscreen dari web MAS. Ramai yang tak tau (termasuk conservationist wannabe) syarikat penerbangan Malaysia ada Carbon Calculator.

Fungsi dia nak kira karbon yang kita lepaskan sepanjang perjalanan ke destinasi. Contoh atas ni dari Kuantan ke KL, karbon yang dilepaskan 0.032 tonnes.

Amount tu pulak jumlah yang kita perlu bayar, tapi jangan risau, tak wajib pun. Siapa yang bayar, duit tu akan disalurkan kepada institusi-institusi yang bertanggungjawab mengurangkan jumlah karbon dalam udara. So tak rugi pun bayarkan, untuk kualiti udara yang lebih baik

Bumi ni sfera, what goes around comes around. Karbon yang kita lepaskan, akan kena kat kita balik.

Nak try kira klik sini

P/S: Sepatutnya bas ekspres pun buat carbon calculator ni


Tuesday, October 11, 2011

Pump Shell FuelSave 95


Assalamualaikum ^_^..

Pernah tenngok tak gambar atas ni? Mesti pernahkan. Alhamdulillah aku dapat voucher RM100 dari pertandingan ni. Dapat minyak free RM100, ok la kan , mana ada orang nak bagi.

Lepas ni siapa-siapa nak isi minyak atas RM30, cari la shell ye, mana la tau ada rezeki menang besar.

Tahun lepas cikgu sekolah aku, dapat duit raya besar dari shell.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...