Saturday, March 13, 2010

keMALANGan

Buat pertama kalinya aku menceritakan pasal hal realiti diri sendiri kat blog ni

disebabkan terlalu banyak keMALANGan yang berlaku sejak semalam = jumaat.


1st - Hari jumaat ,aku wat lab sampai petang, letih tu nak pindahkan
Aspergillus

terreus
(mengikut format penulisan microbiologist) dr medium pertumbuhan ke

penghasilan , pagi- pagi buta gi lab siapkan medium, pastu petang pindahkan, sampai

la 5 lebih, Pn. Midah da tunggu dengan pandangan yang menghalau je, dah siap wat

nak masukkan dalam shaker, shaker basah tak boleh lekat.. jadi tak dapat la shaker ,

sia2 je usaha dr pagi..malang betul


Yang lebih MALANG, sebabkan aku da cabut 1 kelalang milik orang lain dalam shaker

tu, bila aku letak balik, walaupon pada mulanya lekat, bila shaker tu mula

berdangdut, dia tercabut, Pn. Midah pun arahkan semua kelalang

dikeluarkan...MALANG aku terkena kat org lain..hehe


2nd- Malamnya pula, ada la exam Asas biologi molekul (ABM), sebabkan aku da

habiskan waktu siang untuk lab, aku tak study la, aku ngat study awal da cukup,

rupanya tak cukup lagi, maka terkapai-kapai la aku kat situ..


3rd- Waktu aku tgh buat lab ptg jumaat, membe aku call dr bali, minta tolong ambil

kat KL centre pukul 1 pagi, aku kata baik aku g ambil kat LCCT je sebab ex-roomate

aku selalu g ctu.. maka termeterailah perjanjian aku g ambil dia kat LCCT. Pastu aku

pon call la ex-roomate aku ni nak minta tolong tunjuk jalan, sekali kat Kedah

da..MALANG tul..


4th- Sebabkan da janji nak ambil membe, maka aku cari la org2 yang tau jalan ke

LCCT, tapi malangnya takda org tau, maka aku n 2 org membe berbekalkan kereta

pinjam memulakan perjalanan ke LCCT dengan berpandukan mesej arah

ex-roomateku.. tp kami tetap sesat n ambil masa sejam lebih nak sampai LCCT..

MALANG tul..pastu time balik ukm pun sesat gak..hehe.. sian penumpang2 aku

Yang lebih MALANG lagi membe aku tunggu kat LCCT tu pun sejam lebih..hehe


5th- Sabtu 2 ptg. aku nak hantar membe g komuter, sampai depan puri pujangga

..BOOM . motor aku tetiba tak stabil, angin semua hilang.. maka aku bawak la moto

balik kolej, tapi sebab rasa tak stabil sangat aku heret je la, membe aku kate dia jalan

je la ke komuter.. MALANG nasib kami..


6th- Sabtu 4 ptg, aku call org tayar., dia kata tubeless kena bawak g kedai, tak boleh

repair kat kolej.. huissh.. nasib badan..


Tapi sebab nama blog ni pun Suka2 Hati, aku tetap suka2 hati..redha je, setiap yang

berlaku ada hikmahya..terimakasih la kepada sape2 yang membaca entri panjang

lebar ni



Thursday, March 4, 2010

Vaksin halal meningokokus

UNIVERSITI Sains Malaysia (USM) melalui jaringan strategiknya dengan Institut

Finlay dari Cuba mencipta sejarah dalam bidang pengajian tinggi apabila kedua-dua

pihak mencapai persetujuan untuk membangunkan vaksin halal pertama bagi

penyakit meningokokus yang dikenali sebagai tetravalent meningococcal ACW135Y

vaccine.


Perkara itu diputuskan menerusi majlis menandatangan memorandum perjanjian

oleh kedua-dua pihak di Kedutaan Besar Malaysia di Havana, Cuba pada satu majlis

yang turut disaksikan oleh Ketua Penasihat Saintifik Majlis Negara Republik Cuba,

Dr. Fidel Castro Diaz-Balart dan Duta Besar Malaysia ke Republik Cuba, Yean Yoke

Heng.


Perjanjian tersebut ditandatangani oleh Naib Canselor USM, Prof. Tan Sri Dzulkifli

Abdul Razak dan Presiden Institut Finlay, Francisco Dominguez Alvarez.


Melalui perjanjian tersebut, Sanggar Sains, anak syarikat sepenuhnya milik USM,

akan berperanan dalam mengkomersialkan vaksin tersebut.


Kerjasama seumpama itu merupakan detik paling bersejarah buat kedua-dua pihak

khususnya dalam menyelesaikan kemelut kesihatan ekoran penularan penyakit

meningokokus yang banyak melanda rakyat di negara-negara membangun dan

mundur.


Dzulkifli dalam satu kenyataan berkata, kerjasama di antara USM dengan Institut

Finlay bermula sejak lapan tahun lalu dan sepanjang berkolaborasi, kedua-dua pihak

telah membangunkan pelbagai jenis penyelidikan, antaranya berkenaan penyakit

turbekulosis.


Katanya, penyelidikan turbekulosis yang terdahulu telah memberi pelbagai manfaat

khususnya dari aspek pertukaran kepakaran, staf dan para pelajar di antara USM dan

institusi pengajian tinggi Cuba itu.


"Perkembangan baru ini yang melibatkan cabang penyelidikan lain nyata menjadi

satu lagi inisiatif kita dalam membangunkan nasib golongan bottom billion, sekali

gus meletakkan nama Malaysia sebagai antara pengeluar vaksin halal terkemuka di

pentas global,'' katanya.


Sementara itu, Francisco Dominguez pula berkata, kerjasama yang sekian lama

terjalin itu akan sentiasa diteruskan dan kedua-dua pihak akan meneroka peluang-

peluang penyelidikan baru demi manfaat masyarakat di negara-negara membangun

dan mundur.


"Visi dan matlamat di antara USM dengan Institut Finlay tidak jauh berbeza iaitu

untuk mencari penyelesaian efektif dan boleh diakses penduduk negara-negara

miskin yang amat memerlukan bantuan dan sokongan," jelas beliau.


Tambah beliau, selain mencari penyelesaian, kerjasama itu juga dapat

mengembalikan kegemilangan teknologi dan tamadun Islam sebaris dengan

penghasilan yang dicipta oleh barat.


Penyakit meningokokus adalah penyakit jangkitan bakteria serius yang disebabkan

oleh sejenis bakteria dikenali sebagai Neisseria meningitidis.


Ia menjadi penyumbang utama kepada jangkitan bakteria meningitis kepada

kanak-kanak di seluruh dunia yang berumur dalam lingkungan dua tahun hingga 18

tahun yang jika tidak menerima kaedah rawatan sempurna boleh membawa kepada

maut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...