Wednesday, February 9, 2011

Tok Linggi

Siapa Tok Linggi? Rasa2 macam pernah dengar time belajar sejarah dulu. Cuba try test google, dapat la maklumat ni. Siap jumpa group kat facebook lagi.
Datuk Linggi atau nama sebenar Raja Ahmad al Linggi adalah seorang anak raja dr Kesultanan Johor Riau yang pernah ditabal sebagai Raja Johor Riau selepas kemangkatan ayahandanya, Paduka Sri Sultan Abd Jalil V. Disebabkan berlaku pertelingkahan kuasa di antara orang Melayu Riau dan orang Bugis, maka tersingkirnya Raja Ahmad dari Riau ke Tanah Melayu dan akhirnya menetap di Pahang.

Keturunan beliau kini masih ada di Kg Relong Kuala Lipis Pahang dan makam Raja Ahmad juga ada di sana.

Kenapa tiba2 post menda ni hah?? Dulu belajar sejarah tido,haha (sekarang pun sama =p). Alkisah time kahwin sepupu hari tu pak sedara cerita pasal keturunan, maka tahulah yang aku ni generasi ke 8, xpun 9, eh, aku LUPA!!, haha, biasalah bila dengar pasal sejarah otak ke lain. Tak sangka aku ada darah sultan, hehe..

ni la cebisan peta yang p.cik tunjuk

P/S: tanpa nenek moyang kita tiadalah kita kat dunia ni.. ^_^

8 comments:

fariza mm said...

kalau dah darah sultan tu, tak perlu berlagak jadi damon ye. haha

Aliff Lazim said...

patut la kau kaya faiq. dapat harta sultan.. haha ;p

Aku Budak Baik said...
This comment has been removed by the author.
Damon Salvatore said...

far: yg tu darah lain plak, byk sgt kacuk ni, haha

alip: sultan JPA, tp dah kena singkir, huhu

ainhavi said...

damon salvatore said mmg takboley blah...
da la keturunan sultan...pastu jd vampire plak..haha

Damon Salvatore said...

haha, nk wat mcm ne, da takdir

apit said...

mak aih anak sultan ke nih... samr lah kite aku rase aku cam ade darah sultan siam

Damon Salvatore said...

btul2, patut mcm ada connection je, sultan punye intuisi, haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...