Monday, May 23, 2011

Say No to Lynas!!


Assalamualaikum, rasanya ramai sudah sedia maklum bahawa sebuah kilang di bawah syarikat Lynas sedang dibina di Gebeng Kuantan. Kilang Lynas ni akan menghasilkan nadir bumi (rare earth) yang digunakan untuk penghasilan alatan berteknologi tinggi. Apa yang menjadi kerisauan adalah kesan terhadap persekitaran dan penduduk sekitar. Petikan ni aku ambil dari wiki2:

"Mining, refining, and recycling of rare earths have serious environmental consequences if not properly managed. A particular hazard is mildly radioactive slurry tailings resulting from the common occurrence of thorium and uranium in rare earth element ores. Additionally, toxic acids are required during the refining process.Improper handling of these substances can result in extensive environmental damage. In May 2010, China announced a major, five-month crackdown on illegal mining in order to protect the environment and its resources. This campaign is expected to be concentrated in the South,where mines are commonly small, rural, and illegal operations particularly prone to release toxic wastes into the general water supply.However, even the major operation in Baotou, in Inner Mongolia, where much of the world's rare earth supply is refined, has suffered major environmental damage.
The Bukit Merah mine in Malaysia has been the focus of a US$100 million cleanup which is proceeding in 2011. "Residents blamed a rare earth refinery for birth defects and eight leukemia cases within five years in a community of 11,000 — after many years with no leukemia cases." Seven of the leukemia victims died. After having accomplished the hilltop entombment of 11,000 truckloads of radioactively contaminated material, the project is expected to entail in summer, 2011, the removal of "more than 80,000 steel barrels of radioactive waste to the hilltop repository." One of Mitsubishi’s contractors for the cleanup is GeoSyntec, an Atlanta-based firm"

Nama Malaysia dah terpampang kat wiki disebabkan kegagalan kilang di BUkit Merah. China sebagai pengeluar terbesar rare earth dah pun merasa kesannya. Malaysia pun nak gak ke?

Petikan dari New york Times:
"For Malaysia and the world’s most advanced technology companies, the plant is a gamble that the processing can be done safely enough to make the local environmental risks worth the promised global rewards."

Kat situ aku highlightkan "world's most advanced tech comp", kalau dengan teknologi yang tinggi pun masih dikira gamble, Mampu ke Malaysia and Lynas nak menjamin keselamatan rakyat Pahang? Boleh ke nak elak sejarah BUkit Merah berulang?

P/S: Lari tajuk jap, KOSMO kata berkenaan tanah runtuh sekolah agama "Sementara itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, kejadian tanah runtuh itu sebenarnya boleh dielakkan.Menurut beliau, ada kes pergerakan tanah berlaku berdekatan kawasan itu sebelum ini tetapi ia mungkin tidak dilaporkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR)"
Kes Lynas ni orang dah laporkan, demonstrasi, group fb n macam-macam la. Jangan dah kena esok baru la nak ambil tindakan, yang sakit sape? orang kuantan gak ....

Kena pindah aku macam ni (T_T)


Jom undi perisa susu kegemaran anda!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...