Tuesday, May 31, 2011

The Cove (Mediafire & Youtube)



The Cove adalah sebuah dokumentari yang membongkar kegiatan menangkap dan membunuh ikan lumba-lumba di Taiji Jepun. Lihatlah bagaimana ketamakan manusia mengundang kepada kekejaman terhadap binatang. Jom tengok trailer dia...






Dah tengok trailer mesti nak tengok penuh kan:

Download Mediafire

Subtitle

Streaming Youtube

For more information about this visit http://www.takepart.com/thecove

And please sign this petition


p/s: Spread the words..

Sunday, May 29, 2011

Orang biasa atau Luar Biasa??

Assalamualaikum. Alhamdulillah pada tanggal 27/5/2011 aku telah dikurniakan seorang kakak. Ayat yang lebih jelas, abangku telah bergelar suami dengan sekali lafaz je. Pada 28/5, majlis resepsi sebelah perempuan selamat berlangsung di sebuah dewan Putrajaya. Majlis perkahwinan tersebut merupakan Majlis termewah yang pernah aku hadiri (Jarang g Majlis Kahwin =P). Sekilas pandang pada majlis ni pun dah tahu bahawa isteri abang aku ni datang dari golongan berada. Saudara maranya ada yang ahli politik, dato', bekas ketua polis pahang, bekas ketua polis negara dan macam-macam lagi la. Sesudah habis majlis, semestinya, aku rasa dah macam adat bagi semua orang, mentarget adik bawah pengantin. Respon familiar "Awak bila lagi" dan seumpamanya dengannya. Tapi dalam kes aku ni, saudara mara tak tanya macam tu. Soalan dah termodified dek kerana status family kakak ipar aku. Banyak yang bertanya tapi aku kelaskan dalam 3 kategori:

NAtural : "Angah pasni orang macam mana pulak??" tiada bunyi paksaan dalam soalan tersebut, semuanya terserah pada diri aku sendiri

Tak Nak Kalah: "Angah pasni awak cari orang leb
ih kaya dari abang awk tu" Ayat ni meminta aku jangan kalah pada abang aku dalam mencari pasangan

Mesti Kalah: "Angah cari orang biasa sudah la, jangan cari orang kaya2, susah" Ayat ni melarang sama sekali aku mengikut jejak langkah abang aku atas sebab2 tertentu.

Apapun, tak kisahlah macam mana status orangnya,
orang biasa ke luar biasa, kahwin mewah ataupun kahwin free sekalipun, yang penting ikut sunnah nabi dengan melangsungkan perkahwinan. Dalam khutbah ijab kabul sebelum abang melafazkan akad, "Perkahwinan merupakan sunnah Rasulullah dan sesiapa tidak mengikutinya tidak tergolong dia dalam umat Rasulullah". Dah jodoh dia dengan orang senang. Dia pun buka calang-calang orang. Aku berdoa je la semoga mendapat jodoh. Amin

p/s: gambar hiasan semata-mata

Thursday, May 26, 2011

Pembekuan Jawatan Kosong Kerajaan

Jom undi perisa susu kegemaran anda!




Dah nak genap setahun mintak JPA secara online, tapi tak dapat panggilan pun,sedih2 wuwu.. Nampak sangat Sijil tak laku. Dulu mak bapak suruh belajar malas, buang masa je pandai. Result pun hancur. Padan muka. Semalam dapat berita kerajaan akan tutup semua jawatan kosong untuk sementara mulai 1 Jun. Agak malang la siapa yang bergraduate tahun ni dan pelajar-pelajar tajaan JPA. Mungkin buka balik pada 31 Ogos 2011. Sila apply kerja swasta dulu ye... (^_^)v

Nak tahu lebih lanjut download surat rasmi JPA tu kat sini

Monday, May 23, 2011

Say No to Lynas!!


Assalamualaikum, rasanya ramai sudah sedia maklum bahawa sebuah kilang di bawah syarikat Lynas sedang dibina di Gebeng Kuantan. Kilang Lynas ni akan menghasilkan nadir bumi (rare earth) yang digunakan untuk penghasilan alatan berteknologi tinggi. Apa yang menjadi kerisauan adalah kesan terhadap persekitaran dan penduduk sekitar. Petikan ni aku ambil dari wiki2:

"Mining, refining, and recycling of rare earths have serious environmental consequences if not properly managed. A particular hazard is mildly radioactive slurry tailings resulting from the common occurrence of thorium and uranium in rare earth element ores. Additionally, toxic acids are required during the refining process.Improper handling of these substances can result in extensive environmental damage. In May 2010, China announced a major, five-month crackdown on illegal mining in order to protect the environment and its resources. This campaign is expected to be concentrated in the South,where mines are commonly small, rural, and illegal operations particularly prone to release toxic wastes into the general water supply.However, even the major operation in Baotou, in Inner Mongolia, where much of the world's rare earth supply is refined, has suffered major environmental damage.
The Bukit Merah mine in Malaysia has been the focus of a US$100 million cleanup which is proceeding in 2011. "Residents blamed a rare earth refinery for birth defects and eight leukemia cases within five years in a community of 11,000 — after many years with no leukemia cases." Seven of the leukemia victims died. After having accomplished the hilltop entombment of 11,000 truckloads of radioactively contaminated material, the project is expected to entail in summer, 2011, the removal of "more than 80,000 steel barrels of radioactive waste to the hilltop repository." One of Mitsubishi’s contractors for the cleanup is GeoSyntec, an Atlanta-based firm"

Nama Malaysia dah terpampang kat wiki disebabkan kegagalan kilang di BUkit Merah. China sebagai pengeluar terbesar rare earth dah pun merasa kesannya. Malaysia pun nak gak ke?

Petikan dari New york Times:
"For Malaysia and the world’s most advanced technology companies, the plant is a gamble that the processing can be done safely enough to make the local environmental risks worth the promised global rewards."

Kat situ aku highlightkan "world's most advanced tech comp", kalau dengan teknologi yang tinggi pun masih dikira gamble, Mampu ke Malaysia and Lynas nak menjamin keselamatan rakyat Pahang? Boleh ke nak elak sejarah BUkit Merah berulang?

P/S: Lari tajuk jap, KOSMO kata berkenaan tanah runtuh sekolah agama "Sementara itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, kejadian tanah runtuh itu sebenarnya boleh dielakkan.Menurut beliau, ada kes pergerakan tanah berlaku berdekatan kawasan itu sebelum ini tetapi ia mungkin tidak dilaporkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR)"
Kes Lynas ni orang dah laporkan, demonstrasi, group fb n macam-macam la. Jangan dah kena esok baru la nak ambil tindakan, yang sakit sape? orang kuantan gak ....

Kena pindah aku macam ni (T_T)


Jom undi perisa susu kegemaran anda!

Friday, May 20, 2011

Game Snake di Youtube..

Race yourself to an iPad 2 or a BlackBerry Bold 3 or even an iPod Touch!

Assalamualaikum. Entry ni nak share 1 benda yang tak berpekdah (^_^). Kepada peminat-peminat utube yang mempunyai internet lembap tahap siput, kini anda boleh mengurangkan stress menunggu buffer utube dengan game snake (game ni sangat popular dlm nokia 3310)


Caranya mudah je, time buffering, tekan mouse pada bulatan kat tengah2 tu. Then tekan keyboard anak panah atas/bawah. Jangan tekan kiri atau kanan nanti ganggu buffering..


Nanti anda akan dapat lihat ular tu bergerak macam gamba atas ni. Bila ular dah gerak butang kiri dan kanan xkan effect buffering... Selamat mencuba..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...